Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2008 12:30 - Немощната Македония
Автор: politikabg Категория: Политика   
Прочетен: 1742 Коментари: 5 Гласове:
0



Немощната Македония, притисната от всички страни, доживя ново отричане, жалва се Виктор Цветаноски на страниците на „Утрински весник". Апетитите на съседите към нейното минало не стихвали!

Историята отново се повтаряла. Най-новите удари, според автора, идвали от София, която «очигледно» е започнала системна антимакедонска кампания.

Очакванията, че след влизането си в демократична Европа, България ще се научи да зачита свободата и правото на собствена идентичност и минало, в това число и на правото на Македонците са се чувстват такива, каквито са, били излъгани.

Напротив! Страната ни се отнасяла по-агресивно дори от времето на Тодор Живков, когато хората са можели да кажат, че са македонци, без да бъдат обявени за предатели на българската кауза, както ги наричали сега.

Нещо повече! Наред с тормоза извършван над македонците, София започнала да доказва на Европа българския характер на Македония. Наивно било да се мисли, че преиздаването на алманаха „Македония" е личен каприз на националиста Красимир Каракачанов и на партията му, които искат да докажат, че македонците са българи.

Според Цветаноски нямало съмнение, че зад Каракачанов стои официална София, защото онова, което сега твърдял той, преди него го е отбелязвано от Георги Първанов. Тези, които внимателно следят българо-македонските отношения щели да си спомнят неотдавнашното изказване на Първанов.

Тогава той призовал Македония да престане да краде българската история.

След изказването, не случайно, непосредствено преди срещата на върха на НАТО в Букурещ, били обявени позициите на видни български академици, професори и дипломати за българската политика спрямо Македония, като самата Македония е определена като коминтерновско творение.

При това те поискали от правителството да подходи по-остро спрямо Скопие, та съседката ни да започне да внимава как се държи.

Нямало съмнение, че и примерът с българските интелектуалци и националиста Каракачанов не са отделни случаи, а става дума за предварително подготвена стратегия, за изнудване на „малката Македония" (съобразено и с искането на Гърция), която да бъде принудена да падне на колене, да направи компромиси и отстъпки, ако иска да влезе в НАТО и ЕС.

София ожесточено провеждала антимакедоската си кампания на собствен терен, а препоръките от Страсбург като, че не достигали до съвестта на българските политици.

Напротив, това ги подтикнало да продължат да кроят сценарии от най-черните дни на македонците. Човек не можел да повярва, че държава членка на ЕС, претендираща да бъде демократична, употребявала такива методи, за да докаже някаква своя „измислена истина".

Цветаноски предъвква информацията, че българската полиция привиквала собствените си граждани, чиято единствена вина е, че се чувстват македонци.

Трябвало да се признае, че антимакедонска политика на София, умишлено или не, е подкрепяна от македонските власти. Като пример се посочва фактът, че за ръководител на Македонския културен център е изпратена Доста Димовска, на времето дясна ръка на бившия премиер Любчо Георгиевски, който взе български паспорт и на практика потвърди онова, което говореше за българските си корени.

Според Цветаноски откакто Димовска е на чело на МКЦ в него не бил влязъл нито един македонец, въпреки че преди това той е бил главно място за срещи.

В края на сърцеизлиянието си Цветноски задава последен въпрос в духа на цялата статия:

„Защо македонските институции не реагират на отричането и сатанизацията, която извършва София спрямо тях?".

Слава Богу македонската преса го права...


http://news.ibox.bg/news/id_558204425



Тагове:   македония,   Немощната,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Македонист
16.05.2008 14:51
Илийчо,ти освен, че си комунист,си и македонист.Жалко!Още един млад човек ,изгубен за България.
цитирай
2. politikabg - Не !!
16.05.2008 15:13
Какво може да направиш нима някога Македония ще се върне към Българската територия !?! никога няма да стане ... за това по добре да имаме стабилен съсед отколкото съсед с проблеми !!! а за комуниста да така е такъв съм ама по-добре комунист отколкото псевдо демократ !!!
цитирай
3. анонимен - Македонист
16.05.2008 18:49
Илийчо,какво означава стабилен съсед и какво съсед с проблеми? Ако съседа ти живее в заблуди и лъжи стабилен ли е?Безразлично ли ти е, ако се за връщането на Македония към Българската територия, а за признаване на историчпомакедончва половината българска история от средновековието и възраждането? Тук не става въпрос ески факти и истини.Продължавам да мисля ,че си македонист, което е много жалко.
цитирай
4. анонимен - Горния текст да се чете така:
16.05.2008 19:05
Илийчо,какво означава стабилен съсед и какво съсед с проблеми? Ако съседа ти живее в заблуди и лъжи стабилен ли е?Безразлично ли ти е, ако се помакедончва половината българска история от средновековието и възраждането? Тук не
става въпрос за връщане на Македония към българската територия, а за признаване на исторически факти и истини.
Повтарям текста, че горе излезна объркан.Последното изречение остава в сила.


цитирай
5. leif - "Немощната Македония" сама се претиска от всички страни
11.07.2008 16:39
На скоро имаше статия в мАКЕДОНСКИ ежедневник, че Иван Вазов е бил мАКЕДОНЕЦ, и както правилно се изтъкна в "Шоуто на Слави"- "АЗ съм българче" е чисто македонско хстихотворение
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: politikabg
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 86917
Постинги: 24
Коментари: 58
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031